Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g mięsa mielonego (wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego)
- 700 g ziemniaków, pokrojonych na ok. 3 cm kawałki
- 140 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 jajka
- 20 g oliwy z oliwek
- 10 g octu
- 15 - 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka mięty, suszonej (opcjonalnie)
- 50 g bułki tartej
- olej do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1396 kJ / 334 kcal
- Białko
- 30 g
- Węglowodany
- 21 g
- Tłuszcz
- 13 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pulpety w sosie pomidorowym z purée ziemniaczanym (z osłoną noża miksującego)
1h 20min
Szynka w marynacie śródziemnomorskiej z brązowym ryżem
1h
Kurczak Marengo
55 min
Hiszpańska tortilla z boczkiem i serem
50 min
Zapiekana potrawka z mięsa i warzyw z rosołu
1h
Gołąbki z kapusty włoskiej z kurczakiem i sosem warzywnym; Słodka zapiekanka z twarogiem i wiśniami
1h 25min
Meksykańska tostada z wołowiną
1h
Pudding chlebowy z owocami jagodowymi
9h
Ciasto na pizzę z pesto bazyliowym
2 Std. 30 Min
Imprezowa sałatka makaronowa
1h
Klopsiki z serem feta
30 min
Czeskie placki ziemniaczane (Bramboráky)
45 min