Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g mięsa mielonego (wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego)
- 700 g ziemniaków, pokrojonych na ok. 3 cm kawałki
- 140 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 jajka
- 20 g oliwy z oliwek
- 10 g octu
- 15 - 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka mięty, suszonej (opcjonalnie)
- 50 g bułki tartej
- olej do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1396 kJ / 334 kcal
- Białko
- 30 g
- Węglowodany
- 21 g
- Tłuszcz
- 13 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Potrawka z kurczaka (Étouffée)
45 min
Klopsiki królewieckie z sosem, szparagami i ziemniakami
1h
Wieprzowina z pieczarkami w sosie własnym i surówka z kalafiora
45 min
Pieczona wieprzowina z chutneyem, warzywami i purée z batatów
11 Std.
Zapiekanka pasterska z serem cheddar
1 godz. 10 min
Chrupiący placek z cebulą (flammkuchen) (TM5)
1h
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM5)
1hod. 40min
Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką
1 Std. 20 Min
Rolada z kurczaka z karmelizowanymi ziemniakami
1hod. 40min
Serowe „udka” z kurczaka z dipem majonezowym
1h 30min
Pomidorowe kulki ryżowe
40 min
Klopsiki z serem feta
30 min