Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 - 5 ogórków gruntowych, obranych lub nieobranych, z odciętymi końcówkami (patrz wskazówka)
-
1
opakowanie kwaśnej śmietany (200-250 g)
lub 1 opakowanie jogurtu greckiego (200-250 g) -
½ - 1
pęczek koperku, świeżego, posiekanego
(opcjonalnie)
lub 1 - 2 łyżki koperku, suszonego (opcjonalnie) - 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- sól, do smaku
- pieprz czarny, świeżo mielony, do smaku (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 451.5 kJ / 107.8 kcal
- Białko
- 5.3 g
- Węglowodany
- 9 g
- Tłuszcz
- 5 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 421.3 mg
Alternatywne przepisy
Drożdżowe racuchy z krojonymi jabłkami (TM6)
1 Std.
Surówka z kopru włoskiego, selera i jabłka (TM6)
15 Min
Surówka z tartej marchewki i cebuli (TM5)
10 Min
Mizeria z cienko krojonych ogórków (TM6)
10 Min
Mizeria z cienko krojonych ogórków (TM5)
10 Min
Surówka z marchewki, selera i jabłka (TM6)
10 Min
Mizeria z grubo krojonych ogórków (TM6)
10 Min
Surówka z tartego selera z domowym majonezem (TM6)
10 Min
Coleslaw z tartych i krojonych warzyw (TM5)
10 Min
Surówka z tartej marchewki z jabłkiem (TM5)
5 Min
Coleslaw z tartych i krojonych warzyw (TM6)
10 Min
Surówka z tartej marchewki z jabłkiem (TM6)
5 Min