Urządzenia i Akcesoria
Kluski z makiem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji
Składniki
-
30 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek30 g orzechów laskowych, prażonych bez skórki
-
40 g migdałów, ze skórką
-
120 g maku
-
6 jajek rozm. M
-
240 g mąki pszennej
-
1 ½ łyżeczki soli
-
1 - 2 łyżki wody plus dodatkowa ilość do gotowania klusek
-
140 g mleka
-
30 g masła
-
20 - 30 g cukru
-
60 g rodzynek
-
60 g miodu, płynnego
-
bakalie (orzechy, rodzynki, kandyzowana skórka), drobno posiekane, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
542 mg
Białko
18.3 g
Kalorie
2293.7 kJ /
547.8 kcal
Tłuszcz
28.2 g
Błonnik
7.5 g
Tłuszcz nasycony
6.7 g
Węglowodany
62.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
MAKOWE CIASTA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Karp w szarym sosie
1 godz. 10 min
Masa makowa
30 min
Gęś faszerowana
4 godz. 50 min
Karp w migdałowej panierce
1 godz. 40 min
Keks migdałowo - gryczany
1 godz.
Kutia
24 godz. 50 min
Korzenny śledź z jabłkiem
2 godz. 30 min
Wigilijna kapusta z grzybami
1 godz. 20 min
Piernik na ciemnym piwie
2 godz. 35 min
Makowiec z bezą
2 godz. 40 min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 godz. 5 min
Makowiec świąteczny
2 godz. 10 min