
Urządzenia i Akcesoria
Baranek wielkanocny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
-
220 g mleka
-
100 g cukru
-
100 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
-
30 g drożdży świeżych pokruszonych
-
500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
2 jajka (1 jajko, roztrzepane, do posmarowania baranka)
-
½ łyżeczki soli
-
2 rodzynki do zrobienia oczu
-
2 łyżki migdałów, w słupkach do posypania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
433.1 kcal /
1813.4 kJ
Białko
10.4 g
Tłuszcz
15.9 g
Węglowodany
63.9 g
Błonnik
2.3 g
Tłuszcz nasycony
8.6 g
Sód
156.6 mg