Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 220 g mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 jajka (1 jajko, roztrzepane, do posmarowania baranka)
- ½ łyżeczki soli
- 2 rodzynki, do zrobienia oczu
- 2 łyżki migdałów, w słupkach do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1813.4 kJ / 433.1 kcal
- Białko
- 10.4 g
- Węglowodany
- 63.9 g
- Tłuszcz
- 15.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.6 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 156.6 mg
Alternatywne przepisy
Ciasteczka twarogowe zajączki
1 Std. 10 Min
Wielkanocne gniazdka czekoladowe
1h 30min
Wielkanocne babeczki „owieczki”
1h 45min
Bułeczki wielkanocne zajączki
1h 50min
Włoskie chlebki wielkanocne (Pane di Pasqua)
2h 45 min
Babka marmurkowa ze szpinakiem
1h 30min
Drożdżowy koszyczek wielkanocny
2 godz. 10 min
Brioszki prosiaczki
2h
Walentynkowe serduszka brownie
2h 50min
Drożdżowa choinka z białym makiem
1h 50min
Bombki z piernika
3h 25 min
Orkiszowe ciasteczka serca z dżemem
2h 20min