Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 300 g mleka
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i formy
- 600 g mąki pszennej, typu 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 50 g cukru
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g) - 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka kardamonu, mielonego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 140 g rodzynek
- 40 g kandyzowanych skórek pomarańczowych
Pasta do krzyżyków
- 40 g mąki pszennej, typu 650
- 20 g cukru
- 40 g wody
Glazura
- 25 g cukru
- 45 g mleka
- 1 łyżka marmolady pomarańczowej
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1005.6 kJ / 240.2 kcal
- Białko
- 6.2 g
- Węglowodany
- 43.1 g
- Tłuszcz
- 5.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.9 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 139.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kruche ciastka serowe z kminkiem i sezamem
1h 30min
Brioszka z czekoladą
2h 10min
Wytrawne orzechowe scones
30min
Mleczny chleb (metoda Tangzhong)
2 godz. 45 min
Fougasse - chleb francuski
2h
Chałka z kardamonem
2 Std. 40 Min
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2h 15 min.
Babka drożdżowa Panettone
3 Std.
Pierożki półfrancuskie z dżemem
2 godz. 50 min
Chałka
2u. 20min
Brioszka
8 godz.
Kringel
2 Std. 40 Min