Urządzenia i Akcesoria
Bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 3 godz. 50 min
16 sztuk
Składniki
Ciasto
-
300 g mleka
-
60 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i formy
-
600 g mąki pszennej typu 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
50 g cukru
-
1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g)20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
2 łyżeczki cynamonu, mielonego
-
1 łyżeczka kardamonu, mielonego
-
½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
1 łyżeczka soli
-
1 jajko
-
140 g rodzynek
-
40 g kandyzowanych skórek pomarańczowych
Pasta do krzyżyków
-
40 g mąki pszennej typu 650
-
20 g cukru
-
40 g wody
Glazura
-
25 g cukru
-
45 g mleka
-
1 łyżka marmolady pomarańczowej
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
139.7 mg
Białko
6.2 g
Kalorie
1005.6 kJ /
240.2 kcal
Tłuszcz
5.1 g
Błonnik
1.8 g
Tłuszcz nasycony
2.9 g
Węglowodany
43.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WIELKANOC IV
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chałka z kardamonem
2 godz. 40 min
Hotteok (drożdżowe, nadziewane placki na słodko)
1 godz. 30 min
Brioszki prosiaczki
2 godz.
Chałka
2 godz. 20 min
Kibiny z ziemniakami i serem cheddar
1 godz. 45 min
Libańskie chlebki z zatarem i sałatką z kaszy pęczak
2 godz. 20 min
Włoskie paluszki pełnoziarniste
1 godz. 30 min
Ślimaczki z makiem i żurawiną
2 godz. 10 min
Polędwiczki w cieście drożdżowym
1 godz. 10 min
Fougasse - chleb francuski
2 godz.
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
2 godz. 15 min
Szafranowe bułeczki lussekatter
2 godz. 10 min