Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g mleka
- 65 g masła, pokrojonego na kawałki
- 80 g cukru
- ½ łyżeczki nitek szafranu
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 20 g drożdży świeżych, pokrusoznych
- 24 rodzynki
- 1 szczypta soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 879.6 kJ / 210.1 kcal
- Białko
- 5.2 g
- Węglowodany
- 34.4 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Błonnik
- 1.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mleczne bułeczki z żurawiną
3hod. 5min
Angielskie scones
50min
Chałka z kardamonem
2h 40min
Magdalenki na choinkę
1 godz. 30 min
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1h 20min
Bułeczki "Stokrotka"
1h 5min
Wieniec z makiem i morelami
1 godz. 30 min
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3h 45min
Bajgle z makiem
1h 25min
Kringel
2h 40min
Drożdżówki z makiem
2h 40min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2 godz. 15 min