Kurczak w miodowym sosie teriyaki z warzywami i ryżem

Kurczak w miodowym sosie teriyaki z warzywami i ryżem

4.5 6.8K ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 2 cm kawałki
Kurczak w miodowym sosie teriyaki
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na 2 mm plastry
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sosu sojowego
  • 50 g wina ryżowego
    50 g białego wina
  • 150 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
    150 g bulionu drobiowego, płynnego, (patrz wskazówka)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 łyżki oleju
Warzywa i ryż
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 130 g marchewki
  • 10 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych
  • 50 g cebuli
  • 1000 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 10 g oleju plus 2 łyżki do smażenia
  • 300 g ryżu białego, długoziarnistego
  • 200 g różyczek brokułu pokrojonych na 3 cm kawałki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 616 kcal / 2579 kJ
Białko 34.3 g
Tłuszcz 17 g
Węglowodany 81.8 g
Błonnik 5.3 g
Tłuszcz nasycony 2 g
Sód 2715.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...