Urządzenia i Akcesoria
Sos boloński
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 55 min
10 porcji
Składniki
-
200 g warzyw, mieszanych (marchewki, cebuli, korzenia selera, korzenia pietruszki), pokrojonych na kawałki
-
100 g pieczarek (opcjonalnie) przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki
-
2 ząbki czosnku
-
30 g oliwy z oliwek
-
800 - 900 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
-
650 - 700 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
50 g wody50 g czerwonego wina
-
100 g koncentratu pomidorowego
-
1 - 2 łyżeczki soli
-
¼ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 - 4 łyżeczki mieszanych ziół, suszonych (tymianku, oregano, ziół prowansalskich)
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
463.4 mg
Białko
20.3 g
Kalorie
737.9 kJ /
176.3 kcal
Tłuszcz
6.3 g
Błonnik
2.8 g
Tłuszcz nasycony
1.8 g
Węglowodany
8.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SMAKI WAKACJI I
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
1 godz. 40 min
Rumienienie wieprzowiny z cebulą
15 min
Mocne rumienienie wieprzowiny (pokrojonej w paski)
15 min
Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
1 godz. 30 min
Makaron w sosie bolońskim
40 min
Sos neapolitański
1 godz.
Klasyczny wolno gotowany sos boloński
5 godz.
Spaghetti Bolognese
40 min
Spaghetti z pulpetami i sosem pomidorowym (TM5, TM6)
1 godz. 15 min
Chili con carne
1 godz.
Skandynawskie klopsiki z kremowym sosem
50 min
Szybki sos pomidorowy
10 min