Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
quelques pistils de safran
lub 1 dose de safran - 1 c. à café de ras el-hanout
- 1 c. à café de sel
-
700
g de collier d'agneau sans os, coupé en morceaux (3 cm)
lub 700 g d'épaule d'agneau désossée sans os, coupé en morceaux (3 cm) - 1 c. à café de gingembre en poudre
- 1 c. à café de cannelle en poudre
- ½ c. à café de poivre moulu
- 100 g d'oignon, coupé en deux
- 2 gousses d'ail
- 20 g d'huile d'olive
- 10 g de beurre demi-sel
- 500 g d'eau
- 100 g de raisins secs blonds ou noirs
- 1 bâton de cannelle
- 50 g d'eau de fleur d'oranger
- 1 c. à soupe de sucre en poudre
- 30 g de miel
- 125 g d'amandes émondées, grillées
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3749.8 kJ / 900.3 kcal
- Białko
- 55 g
- Węglowodany
- 31.5 g
- Tłuszcz
- 59.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.3 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Sód
- 530.8 mg
Alternatywne przepisy
Pains de semoule Matlouh
2 Std. 10 Min
Harcha parfumé (pain à la semoule)
30min
Pains batbout marocains
1hod.
Chorba tunisienne
45 Min
Soupe de lentilles corail aux céréales
1 godz. 5 min
Pastilla
2 Std. 20 Min
Msemen
40 Min
Harira
7 Std.
Soupe harira
40 Min
Tajine d'agneau aux coings
1hod.
Harira (soupe marocaine au poulet)
55 Min
Zaalouk marocain (dip aux épices)
40 Min