![Eggs in Falafel coating with yoghurt sauce Eggs in Falafel coating with yoghurt sauce](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/62b90495-a562-495d-be51-cb491173246c/Derivates/854f99d7-8cb7-4fa7-a4fb-47ddc328b301.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Eggs
- 6 eggs (53-63 g each), cold
- water, to fill to 1 l mark
Yoghurt sauce
- 400 g yoghurt, 3,5% fat
- 15 g lime juice, freshly squeezed
- 10 g honey
- ½ tsp ground cardamom
- 1 tsp ground black pepper
- 1 tsp salt
Falafel
- 110 g spring onions, cut in rings (1 cm)
- 3 garlic cloves
- 4 sprigs fresh coriander, leaves only
- 4 sprigs fresh parsley, leaves only
- 1 egg yolk
- 400 g canned chickpeas, drained
- 20 g olive oil
- 20 g lemon juice, freshly squeezed
- 1 tsp ground coriander
- 1 tsp ground cumin
- 1 tsp salt
- 40 g plain flour
- 1 tsp baking powder
- 40 g breadcrumbs
- 1500 g oil, for deep-frying
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1695.8 kJ / 405.3 kcal
- Białko
- 15.2 g
- Węglowodany
- 33.2 g
- Tłuszcz
- 24.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.5 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Sód
- 563.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Slow Cooked White Beans (Metric)
14h 40min
Pull apart bread with eggs and sun-dried tomatoes
1 Std. 30 Min
Wholegrain Easter bread with eggs and smoked trout
1 Std. 45 Min
Baked falafel kofta
Brak ocen
Steamed turbot and mixed vegetable parcels
1j 15 menit
White Bean Quinoa Risotto with Roasted Brussels Sprouts
55 min
Broccoli chive muffins (10-12 months)
30 min
Soya Yoghurt
12sa 10 dk
Placki
40 min
Spinach potato soup with savoury egg custard
45 dk
Steamed Frittata Egg Cups
45 dk
Zucchini and parsnip frittata fingers (6-9 months)
45 dk