Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Eggs
- 6 eggs (53-63 g each), cold
- water, to fill to 1 l mark
Yoghurt sauce
- 400 g yoghurt, 3,5% fat
- 15 g lime juice, freshly squeezed
- 10 g honey
- ½ tsp ground cardamom
- 1 tsp ground black pepper
- 1 tsp salt
Falafel
- 110 g spring onions, cut in rings (1 cm)
- 3 garlic cloves
- 4 sprigs fresh coriander, leaves only
- 4 sprigs fresh parsley, leaves only
- 1 egg yolk
- 400 g canned chickpeas, drained
- 20 g olive oil
- 20 g lemon juice, freshly squeezed
- 1 tsp ground coriander
- 1 tsp ground cumin
- 1 tsp salt
- 40 g plain flour
- 1 tsp baking powder
- 40 g breadcrumbs
- 1500 g oil, for deep-frying
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1695.8 kJ / 405.3 kcal
- Białko
- 15.2 g
- Węglowodany
- 33.2 g
- Tłuszcz
- 24.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.5 g
- Błonnik
- 5.8 g
- Sód
- 563.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Lentils and Rice with Fried Onions (Mujadarrah)
1h 5min
Fakes moutzentra (lentils with rice) (TM6)
50min
Asparagus, Parmesan rice and lemon sabayon sauce
1h
Spiced rice pudding (meghli)
50min
Okra and meat stew (bamia)
1h
Lentil puree (moujadarra)
1h 25min
Baked falafel kofta
Brak ocen
Chicken moghrabieh
1h 25min
Broccoli burgers with radish salsa
1h
Beetroot soup with herb dumplings
1 Std. 10 Min
Stewed vegetables
45 min
Corn Tortillas
1h 25min