
Urządzenia i Akcesoria
Cynamonowe ślimaczki z pomarańczowym curdem i bezą
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 4 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
Curd pomarańczowy
-
cukru100 g
-
skórki pomarańczowej ekologicznej, bez białych błonek4 - 6 kawałków
-
soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego50 g
-
masła pokrojonego na kawałki60 g
-
żółtko1
-
jajko1
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego30 g
Ciasto
-
wody45 g
-
mleka85 g
-
jajko1
-
soli1 szczypta
-
cukru25 g
-
cukru waniliowego, wykonanego w TM10 g
-
drożdży świeżych pokruszonych (patrz wskazówka)5 g
-
mąki pszennej chlebowej typu 750 (patrz wskazówka)180 g
-
mąki pszennej typu 400-500150 g
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki45 g
Nadzienie cynamonowe i pieczenie ślimaczków
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy85 g
-
cukru trzcinowego, nierafinowanego50 g
-
cynamonu, mielonego5 g
-
gorąca woda do wyrastania ciasta
Beza
-
cukru pudru140 g
-
białka3
-
soli1 szczypta
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
603 kcal /
2521 kJ
Białko
9.4 g
Tłuszcz
16.9 g
Węglowodany
103.2 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
8.7 g
Sód
103.2 mg