Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 215 g mleka
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g)
- 100 g cukru
- 450 g mąki pszennej, typu 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ½ łyżeczki soli
- 7 jajek, rozm. M, w tym 6 jajek zafarbowanych (patrz wskazówka)
- 1 żółtko, do posmarowania chlebków
- cukier perlisty, do posypania chlebków (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 2104 kJ / 503 kcal
- Białko
- 20.4 g
- Węglowodany
- 69.8 g
- Tłuszcz
- 15.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Baranek wielkanocny
1h 30min
Wielkanocny baranek z makiem
2j 15 menit
Wielkanocne gniazdka czekoladowe
1h 30min
Gotowanie i farbowanie jajek na zielono (zieloną herbatą)
3 Std. 5 Min
Gotowanie i farbowanie jajek na niebiesko (czerwoną kapustą)
3h 20 min
Drożdżowy koszyczek wielkanocny
2 Std. 10 Min
Gotowanie i farbowanie jajek na brązowo (łupinami cebuli)
3h 20 min
Bułeczki wielkanocne zajączki
1u. 50min
Halloweenowe mleczne bułki
5h
Gotowanie i farbowanie jajek na żółto (kurkumą)
3h 20 min
Świąteczne serniczki na patyku
6h
Chlebki do żurku
2 godz. 40 min