Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 215 g mleka
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g)
- 100 g cukru
- 450 g mąki pszennej, typu 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ½ łyżeczki soli
- 7 jajek, rozm. M, w tym 6 jajek zafarbowanych (patrz wskazówka)
- 1 żółtko, do posmarowania chlebków
- cukier perlisty, do posypania chlebków (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 2104 kJ / 503 kcal
- Białko
- 20.4 g
- Węglowodany
- 69.8 g
- Tłuszcz
- 15.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Marchewkowo-serowy dip
15min
Chleb faszerowany jajkami i fasolką z oliwkami
5h 35min
Gotowanie i farbowanie jajek na niebiesko (czerwoną kapustą)
3h 20min
Gotowanie i farbowanie jajek na zielono (zieloną herbatą)
3h 5 min
Drożdżowy koszyczek wielkanocny
2h 10min
Baranek wielkanocny
1小时 30 分钟
Bułeczki wielkanocne zajączki
1h 50min
Bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns)
3 Std. 50 Min
Ciasteczka twarogowe zajączki
1h 10min
Domek z piernika
5 godz. 30 min
Wieniec pszenno-orkiszowy z camembertem
1h 50min
Chlebek-choinka do odrywania
2h 10min