Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto francuskie
- 100 g zimnej wody
- 500 g mąki pszennej, typu 500, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 3 jajka, plus 1 roztrzepane, do posmarowania ciastek
- 2 łyżki octu
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta cukru
- 300 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 600 g twarogu, tłustego, pokrojonego na kawałki
- 50 g mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego, w proszku, niesłodzonego
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 389.8 kJ / 93.1 kcal
- Białko
- 5.5 g
- Węglowodany
- 14.4 g
- Tłuszcz
- 1.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.7 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 27.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Omlet z pieczarkami i serem (dla dzieci)
40 Min
Wafle z masą kokosową i dżemem porzeczkowym
3 Std. 50 Min
Pierogi z bryndzą i szpinakiem
14 godz.
Pieczone pierożki z kapustą
2 godz. 30 min
Pierożki półfrancuskie z dżemem
2 Std. 50 Min
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2 godz.
Kanapki z pastą jajeczną
10 min
Krokiety z kiszoną kapustą i ciecierzycą
1 godz. 45 min
Kakaowa rolada z kremem śmietanowym i owocami
4h
Sernik na biszkoptowym spodzie
2 Std. 50 Min
Sernik na zimno z galaretką i morelami
8h
Sernik gotowany
7 godz. 40 min