Urządzenia i Akcesoria
Góralska kwaśnica
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji
Składniki
-
5 g grzybów, suszonych (2-3 szt.)
-
100 g wrzącej wody do namoczenia grzybów
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
500 - 550 g kapusty kiszonej
-
1400 g wody
-
1 ½ łyżeczki soli
-
500 - 600 g chudego boczku wędzonego, ze skórą, pokrojonego w 2-3 cm plastry (patrz wskazówka)500 - 600 g żeberek wieprzowych, wędzonych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
-
80 - 100 g marchewki przekrojonej na pół
-
2 - 3 owoce jałowca rozgniecione
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
1 liść laurowy, suszony
-
400 g ziemniaków pokrojonych w 2-3 cm kostkę
-
¼ łyżeczki kminku
-
½ łyżeczki majeranku, suszonego
-
¼ łyżeczki rozmarynu, suszonego
-
½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
15.7 g
Kalorie
1429.7 kJ /
341.5 kcal
Tłuszcz
24.7 g
Błonnik
4.7 g
Węglowodany
19 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA PODHALA
13 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Żurek
50 min
Fasolka po bretońsku
13 godz. 30 min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13 godz. 50 min
Krupnik z grzybami
45 min
Kartoflanka z grzybami i wędzonym boczkiem
50 min
Kapuśniak
50 min
Zupa grzybowa
1 godz. 15 min
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
1 godz. 15 min
Golonka w sosie piwnym
2 godz. 20 min
Bigos
1 godz. 30 min
Flaczki wołowe
2 godz. 35 min
Żeberka w kapuście
2 godz. 10 min