
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 5 g grzybów, suszonych (2-3 szt.)
- 100 g wrzącej wody, do namoczenia grzybów
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 500 - 550 g kapusty kiszonej
- 1400 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli
-
500 - 600
g żeberek wieprzowych, wędzonych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
lub 500 - 600 g chudego boczku wędzonego, ze skórą, pokrojonego w 2-3 cm plastry (patrz wskazówka) - 80 - 100 g marchewki, przekrojonej na pół
- 2 - 3 owoce jałowca, rozgniecione
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- 400 g ziemniaków, pokrojonych w 2-3 cm kostkę
- ¼ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- ¼ łyżeczki rozmarynu, suszonego
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1429.7 kJ / 341.5 kcal
- Białko
- 15.7 g
- Węglowodany
- 19 g
- Tłuszcz
- 24.7 g
- Błonnik
- 4.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kapuśniak
50 Min
Zupa gulaszowa
1h 35min
Żurek
50 Min
Kartoflanka z grzybami i wędzonym boczkiem
50 Min
Boeuf Stroganow
1 Std. 10 Min
Fasolka po bretońsku
13h 30min
Bigos
1h 30min
Zupa grzybowa
1h 15min
Bigos podhalański
1h 40 min
Flaczki wołowe
2h 35 min
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach
13h 50min
Solanka z mięsem
2h