![Vongole veraci su crostoni di pane Vongole veraci su crostoni di pane](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/8C00E002-1D74-4C2D-8E3B-1FF7237E0702/Derivates/7CA6F8CB-D4DF-46AA-A0EF-3BC0D146012E.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g di vongole veraci, pulite e spurgate
- 1 spicchio di aglio
- 1 mazzetto di prezzemolo fresco, le foglioline lavate ed asciugate
- 1 peperoncino piccante fresco o secco
- 500 g di acqua
- 40 g di olio extravergine di oliva
- 40 g di olive taggiasche denocciolate
- 100 g di vino bianco secco
- 8 fette di pane di Altamura (tipo pugliese) (circa 50 g a fetta)
- Wartości odżywcze
- na 4 porzioni
- Kalorie
- 8380 kJ / 2003 kcal
- Białko
- 96 g
- Węglowodany
- 281.5 g
- Tłuszcz
- 62.6 g
- Błonnik
- 14.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Cozze al vino bianco
40 min
Linguine ai gamberoni
30 min
Pepata di cozze
55 min
Marinatura al vino bianco ed erbe aromatiche
15 min
Vongole e cozze alla marinara
3h
Gamberoni zafferano e arancia
30 min
Brodetto di Fano
1 godz.
Sugo di cozze e vongole
1 godz. 20 min
Lumachine in rosso
1h 40min
Linguine con scampi al limone
20 min
Gamberoni al Varoma con emulsione
30 min
Seppie e calamari in guazzetto di capperi e olive
40 min