Zupa krem z warzyw, kurczak na parze, warzywne tagliatelle i sos musztardowy
TM6 TM5

Zupa krem z warzyw, kurczak na parze, warzywne tagliatelle i sos musztardowy

4.5 (311 ocen)

Składniki

  • 200 g cukinii, małej, ze skórką
  • 350 g marchewki
  • 80 - 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g masła
    lub 30 g oliwy z oliwek
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 450 g warzyw, mieszanych, np. ziemniaków, cukinii, marchewki, pokrojonych na 4 cm kawałki
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych w paski (7 x 1,5 cm, patrz wariant)
  • sól, do oprószenia
  • 20 g śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)

Sos musztardowy

  • 50 g śmietany UHT, 18% tłuszczu
    lub 50 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 - 2 szczypty soli
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 żółtko (opcjonalnie)
  • estragon, świeży, tylko liście, posiekane, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1503.4 kJ / 359.3 kcal
Białko
33.3 g
Węglowodany
23.4 g
Tłuszcz
14.8 g
Tłuszcz nasycony
7.7 g
Błonnik
6.9 g
Sód
471.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy