Zupa krem z warzyw, kurczak na parze, warzywne tagliatelle i sos musztardowy

Zupa krem z warzyw, kurczak na parze, warzywne tagliatelle i sos musztardowy

4.5 325 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • 200 g cukinii małej, ze skórką
  • 350 g marchewki
  • 80 - 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g masła
    30 g oliwy z oliwek
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 450 g warzyw, mieszanych np. ziemniaków, cukinii, marchewki, pokrojonych na 4 cm kawałki
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w paski (7 x 1,5 cm, patrz wariant)
  • sól do oprószenia
  • 20 g śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
Sos musztardowy
  • 50 g śmietany UHT, 18% tłuszczu
    50 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu, (patrz wskazówka)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 - 2 szczypty soli
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 żółtko (opcjonalnie)
  • estragon, świeży tylko liście, posiekane, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 359.3 kcal / 1503.4 kJ
Białko 33.3 g
Tłuszcz 14.8 g
Węglowodany 23.4 g
Błonnik 6.9 g
Tłuszcz nasycony 7.7 g
Sód 471.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...