Wersje kompatybilne
Prawn dumplings with dipping sauce (Brendan Pang)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g canola oil
- 1 tbsp dried chilli flakes
- 350 g peeled raw prawns
- cold water, to cover
- 2 sprigs fresh coriander, leaves only
- 2 ½ tsp caster sugar
- 20 g Chinese black vinegar
- 30 g tamari
- 30 g water
- 50 g canned bamboo shoots, drained
- 10 g fresh ginger
- 1 tsp cornflour
- 1 - 2 pinches sea salt
- 50 g pork fat, minced (optional)
- 2 tsp oyster sauce
- 1 tsp sesame oil
- 2 tsp Shaoxing wine
- 1 pinch ground white pepper
Dumpling wrappers
- 125 g wheaten flour (see Tips)
- 60 g tapioca starch, plus extra to dust
- 1 pinch sea salt
- 125 g boiling water
- 20 g canola oil
- 600 g water, to steam
- fresh coriander, leaves only, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 pieces
- Kalorie
- 416.6 kJ / 99.2 kcal
- Białko
- 4.5 g
- Węglowodany
- 5.7 g
- Tłuszcz
- 6.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 261.7 mg
Alternatywne przepisy
Chilli crab with coconut rice and sambal (TM6, Mark LaBrooy)
1h 30min
Tartare sauce
10min
Sous vide steak with bean puree and chimichurri (Diabetes, TM6)
2 Std. 10 Min
Charcoal bao buns
1h 50min
Talam Daging Berlauk (Savoury Minced Beef Layer Cake)
50min
Dave Barbaro's spiced pork sausages
40min
Crayfish pâté
4h 45min
Prawn bisque with lemon myrtle (TM6, Andrew Fielke)
55min
Pickled vegetables
745 Std.
Rosemary and eschalot gravy
30 min
Cha gio (spring rolls)
55min
Sticky bottom dumplings (Brett McGregor)
1 godz.