Tarta z kremem budyniowym i truskawkami

Tarta z kremem budyniowym i truskawkami

4.1 1.4K ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
12 porcji

Składniki

Kruchy spód
  • 80 g cukru
  • skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 120 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 żółtka
  • 1 laska wanilii tylko ziarna
  • 1 szczypta soli
  • 210 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
Krem budyniowy
  • 500 g mleka w temp. pokojowej
  • 5 żółtek
  • 60 - 80 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 35 g skrobi ziemniaczanej
    35 g skrobi kukurydzianej
  • 1 szczypta soli
Złożenie tarty i dekoracja
  • 250 g truskawek, świeżych pokrojonych w plastry

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 280.3 kcal / 1173.7 kJ
Białko 5.8 g
Tłuszcz 13.4 g
Węglowodany 34.5 g
Błonnik 0.9 g
Tłuszcz nasycony 7.5 g
Sód 156.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...