Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 220 g wody, letniej
-
20
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 470 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-850, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 300 - 350 g warzyw, mieszanych, pokrojonych w 5 mm plastry lub w paski, np. cebuli, różnokolorowych papryk, bez gniazd nasiennych, cukinii, pieczarek, oliwek
- 300 g mozzarelli, tartej
- 150 g przecieru pomidorowego, typu passata
- oregano, suszone, do oprószenia
- bazylia, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 867.6 kJ / 207.4 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 26.6 g
- Tłuszcz
- 7.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.3 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 338 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pizzowe łódeczki w dwóch wariantach
1h 30min
Bułki łobuza i spółki
1h 55min
Rogaliki à la pizza
1h 5 min
Mini pizze
2 Std. 10 Min
Ślimaki na przerwę
2j 15 menit
Małpi chlebek à la pizza
1u. 50min
Muffiny pizzowe z kurczakiem z rosołu i kukurydzą
1u. 50min
Szybka pizza neapolitańska
50 min
Domowe bułki do hot dogów
2j 15 menit
Hot dogi kibica
1u. 50min
Hot-dogowe muffiny
2h
Ciasto na pizzę
1h