Urządzenia i Akcesoria
Chlebek-choinka do odrywania
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
6 porcji
Składniki
-
450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
200 g wody letniej
-
1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)25 g drożdży świeżych pokruszonych
-
2 jajka w tym 1 roztrzepane, do posmarowania
-
2 łyżeczki cukru
-
2 łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej
-
220 - 250 g sera żółtego, twardego, pokrojonego na 22 kostki (ok. 2 x 2 cm)200 - 250 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na 22 kostki (ok. 2 x 2 cm, patrz wskazówka)
-
1 ząbek czosnku
-
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
1 gałązka rozmarynu, świeżego (opcjonalnie) tylko liście
-
70 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
5 - 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
909 mg
Białko
20 g
Kalorie
2201 kJ /
526 kcal
Tłuszcz
22 g
Błonnik
2.3 g
Tłuszcz nasycony
14 g
Węglowodany
62 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Imprezowa gwiazda z pesto
2 godz. 30 min
Rozeta pizzowa do odrywania
1 godz. 45 min
Imprezowy pierścień z szynką i serem
2 godz.
Małpi chlebek à la pizza
1 godz. 50 min
Wieniec pszenno-orkiszowy z camembertem
1 godz. 50 min
Chleb z ziołami
1 godz. 10 min
Pierniczki alpejskie
25 godz. 25 min
Świąteczne serniczki na patyku
6 godz.
Drożdżowa choinka z pesto
2 godz. 20 min
Lizaki bezowe choinki
3 godz. 40 min
Pizza „słońce”
1 godz. 45 min
Gwiazda drożdżowa z makiem
1 godz. 35 min