
Urządzenia i Akcesoria
Zapiekany kurczak z warzywami w sosie pomidorowym
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
4 porcje
Składniki
-
120 g cebuli przekrojonej na pół
-
3 ząbki czosnku
-
10 g oleju rzepakowego plus 4-6 łyżek do pieczenia
-
20 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
-
500 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
2 łyżeczki oregano, suszonego
-
2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
1 łyżeczka cukru
-
2 łyżeczki soli
-
½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
100 g wody
-
12 - 16 ziemniaków małych lub średnich, umytych, ze skórką, oczyszczonych
-
1 czerwona papryka bez gniazd nasiennych
-
1 żółta papryka bez gniazd nasiennych
-
2 cebule dymki tylko biała cześć
-
2 marchewki (patrz wskazówka)
-
4 udka z kurczaka, ze skórą, z kością
-
4 podudzia z kurczaka, ze skórą z kością
-
½ - 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
812.3 kcal /
3400.8 kJ
Białko
46 g
Tłuszcz
41.5 g
Węglowodany
68.5 g
Błonnik
10.3 g
Tłuszcz nasycony
7.8 g
Sód
1139 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NEWSLETTER
12 Przepisów
Polska
Polska