Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i kiełbasą

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i kiełbasą

4.7 4.5K ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • 120 g sera gouda pokrojonego na kawałki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej np. podwawelskiej, pokrojonej w 2-3 mm plastry
  • 250 - 300 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 450 - 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 200 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku, mielonego
  • ½ łyżeczki chili, mielonego
  • 300 g makaronu, suchego, typu penne
  • ½ czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski 4 cm x 0,5 cm

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1286.5 mg
Białko 28.1 g
Kalorie 2737.9 kJ / 654.4 kcal
Tłuszcz 27.9 g
Błonnik 6.5 g
Tłuszcz nasycony 10.5 g
Węglowodany 74.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...