Krem z młodej kalarepy z olejem koperkowym

Krem z młodej kalarepy z olejem koperkowym

4.7 366 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji

Składniki

Krem z kalarepy
  • 350 - 400 g kalarepy młodej, z liśćmi (2-3 szt.), pokrojonej kawałki
  • 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 50 g pora tylko białej części, pokrojonej w krążki
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 20 g masła
  • ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g śmietany, 18% tłuszczu
Olej koperkowy
  • 10 - 15 g koperku, świeżego tylko liście (ok. 1-1½ pęczka)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 40 g oliwy z oliwek

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 163.3 kcal / 683.3 kJ
Białko 2.4 g
Tłuszcz 12.7 g
Węglowodany 11.6 g
Błonnik 3.1 g
Tłuszcz nasycony 4.3 g
Sód 613.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...