Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 75 g sera pecorino, pokrojonego na kawałki
- 30 g orzechów nerkowca
- 30 g orzeszków piniowych
- 200 g suszonych pomidorów
- 10 g zielonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, przekrojonej na pół
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 6365 kJ / 1521 kcal
- Białko
- 26 g
- Węglowodany
- 32 g
- Tłuszcz
- 143 g
- Tłuszcz nasycony
- 26.5 g
- Błonnik
- 7.1 g
- Sód
- 1939 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dip z suszonych pomidorów
15 min
Pesto z bazylii
10 min
Pesto pomidorowe
15 min
Pesto z rukoli i orzechów laskowych
10 min
Pesto z orzechów włoskich i rukoli
10 min
Pesto szpinakowe
10 min
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
1 godz. 40 min
Pesto z rukoli
10 min
Oliwa bazyliowa
20min
Czerwone pesto z suszonych pomidorów
5min
Oliwa toskańska
10 min
Sos puttanesca
45min