Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 2 jajka (patrz wskazówka)
- 5 żółtek
- 20 g wody
- 10 g oliwy z oliwek
- 135 g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00
- 135 g semoliny z pszenicy durum
- ¼ łyżeczki soli
Farsz
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 15 g oleju rzepakowego
- 100 g liści szpinaku, świeżych
- 400 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych, ostudzonych, pokrojonych na kawałki
- 200 g bryndzy, pokrojonej na kawałki
- 1 ¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania pierogów
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 150 g rzepy, białej, pokrojonej na kawałki
- 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego
- włoska mąka pszenna do pizzy, typu 00, ilość do oprószenia blatu i deski
- woda, ilość do gotowania pierogów
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 288.5 kJ / 68.9 kcal
- Białko
- 2.9 g
- Węglowodany
- 7.7 g
- Tłuszcz
- 3.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.3 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 147.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pierożki na parze z wieprzowiną
1 godz.
Pierogi z grzybami i karpiem
2 godz. 35 min
Pierogi z mięsem z rosołu i kiszoną kapustą
1 godz. 30 min
Pierogi z kapustą i mięsem wieprzowym na parze
1 godz. 35 min
Pierogi z mięsem
1 godz.
Rożki francuskie z serem
7 godz. 40 min
Pierogi z serem i jagodami
1 godz. 15 min
Pierogi z kapustą i grzybami
2h 40min
Pierogi z truskawkami ze śmietaną i miętowym cukrem
2 godz.
Pierogi ruskie
1 godz. 30 min
Pierogi z grzybami i szpinakiem
1 godz. 30 min
Pieczone pierogi ze szpinakiem
1 godz. 10 min