
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ryż
- 1000 g wody
-
20
g oliwy z oliwek
lub 20 g masła - 1 ½ łyżeczki soli
- 250 ryżu parboiled
Szarpany kurczak
- 250 g piersi z kurczaka, bez skóry (1 szt.), pokrojonej w 2-3 cm paski
- 30 g sosu sojowego
-
20
g oleju sezamowego, prażonego
lub 20 g oliwy z oliwek
Warzywa
- 1 - 2 marchewki z odciętymi końcówkami
- 1 - 2 sałaty rzymskie baby, umyte i wysuszone, w razie potrzeby przekrojone pionowo na pół
- 2 pomidory np. lima, które pasują w całości do podajnika
- 1 ogórek z odciętymi końcówkami
- ½ - 1 czerwona cebula przekrojona pionowo na pół
- 1 awokado twarde, bez pestki, przekrojone na pół
Jogurtowy sos kolendrowy
- 170 - 250 g jogurtu naturalnego
- 100 g majonezu (patrz wskazówka)
- 8 gałązek kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- ½ łyżeczki soli
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- orzechy nerkowca, prażone, niesolone do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 638 kcal / 2671 kJ
- Białko
- 24 g
- Tłuszcz
- 44 g
- Węglowodany
- 41 g
- Błonnik
- 7.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.5 g
- Sód
- 898.8 mg