Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 220 g wody, ciepłej
- 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 1 łyżeczka cukru
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 420 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie
- 400 g cukinii, pokrojonej w 1-1,5 cm plastry (patrz wskazówka)
- 10 g oliwy z oliwek
- 80 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych
- 10 - 15 g bazylii, świeżej, tylko liście
- 100 - 150 g sera feta, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 250 g sera mozzarella, odsączonego z zalewy, pokrojonego na kawałki
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- 1 jajko, roztrzepane (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1636 kJ / 390.8 kcal
- Białko
- 17.8 g
- Węglowodany
- 46.5 g
- Tłuszcz
- 15.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.1 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 673 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bazyliowe knedle z ratatouille
40 min
Pastizzi z groszkiem
1h 30min
Placki szpinakowe z dipem serowo-paprykowym
40 min
Mini focaccie
2u. 5min
Wytrawne ślimaczki drożdżowe na patyku
1u. 50min
Placki gozleme ze szpinakiem
1h 15 min
Minicalzone
2u. 5min
Ślimaki na przerwę
2j 15 menit
Muszle makaronowe z pszenicy durum faszerowane ricottą i szpinakiem
1sa 35 dk
Mini tarty z porem
1h
Piknikowe wegetariańskie empanadas
1h 10 min
Pizza „słońce”
1h 45 min