Urządzenia i Akcesoria
Sos z cukinią i miętą à la tzatziki
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 20 min
8 porcji
Składniki
-
2 - 3 ząbki czosnku
-
4 - 5 łodyżki mięty, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
500 g cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
2 łyżeczki soli
-
350 g jogurtu naturalnego gęstego
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
oliwa z oliwek do skropienia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
4 g
Kalorie
476 kJ /
114 kcal
Tłuszcz
9 g
Błonnik
1 g
Węglowodany
4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
GRILL
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Surówka z kopru włoskiego, selera i jabłka (TM6, TM7)
15min
Surówka rainbow slaw (TM5)
15min
Grillowane warzywa z serem feta
35min
Cukinie z miętą
30min
Pesto ze szczawiu
10min
Pesto z zielonego groszku i mięty z ricottą
10min
Dip jogurtowy z żurawiną i curry
20min
Sos śmietankowy z rzodkiewką i szczypiorkiem
20min
Placki szpinakowe z dipem serowo-paprykowym
40min
Pilaw z botwinką i souvlaki wieprzowe na patyku
2h 50min
Carpaccio z kalarepy i jabłka z pesto pietruszkowym
25min
Fasolka szparagowa z curry
45min