Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 125 g mleka, w temp. pokojowej
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży, pokruszonych - 50 g cukru
- 310 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 40 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
Nadzienie z rabarbaru
- 40 g migdałów, ze skórką
- 250 g rabarbaru, bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 2 szczypty cynamonu, mielonego
- 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
10
g skrobi ziemniaczanej
lub 10 g skrobi kukurydzianej - 40 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
Lukier
- 50 g cukru pudru
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 987 kJ / 235.9 kcal
- Białko
- 4.8 g
- Węglowodany
- 36.7 g
- Tłuszcz
- 8.2 g
- Błonnik
- 2 g
Alternatywne przepisy
Drożdżówki z ricottą i rabarbarem
2h 20min
Galette z borówkami
1h 25min
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1h 20 min
Tarta z rabarbarem i bezą
2h 20min
Wieniec z makiem i morelami
1h 30min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2h 30 min
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3 godz. 45 min
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
1h 30min
Jagodzianki
3h 30min
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1h 15 min
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
1h 10min
Szybkie ciasto ze śliwkami
1h 10min