
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 125 g mleka w temp. pokojowej
-
20
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży pokruszonych - 50 g cukru
- 310 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
Nadzienie z rabarbaru
- 40 g migdałów, ze skórką
- 250 g rabarbaru bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 2 szczypty cynamonu, mielonego
- 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
10
g skrobi ziemniaczanej
lub 10 g skrobi kukurydzianej - 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- mąka pszenna do oprószenia blatu
Lukier
- 50 g cukru pudru
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 235.9 kcal / 987 kJ
- Białko
- 4.8 g
- Tłuszcz
- 8.2 g
- Węglowodany
- 36.7 g
- Błonnik
- 2 g
Alternatywne przepisy
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
1 Std. 10 Min
Szybkie ciasto ze śliwkami
1 Std. 10 Min
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1 Std. 15 Min
Galette z borówkami
1 Std. 25 Min
Maślankowiec ze śliwkami
1 Std. 15 Min
Jagodzianki
3 Std. 30 Min
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1 Std. 20 Min
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3 Std. 45 Min
Drożdżówki z ricottą i rabarbarem
2 Std. 20 Min
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
1 Std. 30 Min
Tarta z rabarbarem i bezą
2 Std. 20 Min
Rabarbar pod kruszonką
55 Min