Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- woda, osolona, do gotowania klusek
Kluski
-
150
g jagód, świeżych
lub 150 g jagód, mrożonych, uprzednio rozmrożonych i odsączonych - 400 g twarogu, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- 280 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 szczypta soli
- 10 g cukru
Słodka śmietana
- 200 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- 1 łyżeczka cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego -
jagody, świeże
lub jagody, mrożone, uprzednio rozmrożone i odsączone, do podania
- Wartości odżywcze
- na 4 porcje
- Kalorie
- 9671.5 kJ / 2310 kcal
- Białko
- 117 g
- Węglowodany
- 351 g
- Tłuszcz
- 53 g
- Błonnik
- 16.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kluski kładzione z kaszy manny
45 Min
Racuchy na maślance
30 Min
Rożki francuskie z serem
7 godz. 40 min
Pampuchy z nadzieniem czekoladowym, sos wiśniowy
1hod. 30min
Pampuchy z czekoladą, sos śliwkowy i zabajone
1h
Knedle twarogowe z sosem morelowym
45 Min
Pampuchy z sosem z owoców jagodowych
1h 10 min
Kopytka serowo-ziemniaczane ze szpinakiem
40 Min
Kluski jaglano-serowe z sosem truskawkowym
30 Min
Placki z chleba z sosem malinowym (bez cukru)
1h 10 min
Racuchy z jabłkami
35 Min
Knedle z owocami
1hod. 30min