
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 75 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 szczypta soli
-
½
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego - 50 g wody
Nadzienie
- 500 - 750 g jabłek
- 2 - 3 łyżki cukru
- 1 - 2 łyżki masła zimnego, pokrojonego na małe kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 220.4 kcal / 922.2 kJ
- Białko
- 2.5 g
- Tłuszcz
- 10.1 g
- Węglowodany
- 31.2 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.2 g
- Sód
- 21.2 mg
Alternatywne przepisy
Zupa krem dyniowo-cukiniowa z makaronem z cukinii (TM5)
45 min
Tarta z krojonymi gruszkami i czekoladą (TM6)
1 godz. 40 min
Tarta z krojonymi gruszkami i czekoladą (TM5)
1 godz. 40 min
Tarta z jabłkami (TM6)
1 godz.
Tarta z krojonymi owocami (TM5)
5 godz. 30 min
Tarta z marmoladą pigwową
50 min
Tarta z waniliową bitą śmietaną i sosem karmelowym
3 godz.
Tarta jabłkowa
1 godz.
Paj (pie) z jeżynami
1 godz. 35 min
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2 godz. 10 min
Quiche z pomidorkami koktajlowymi
1 godz. 45 min
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1 godz. 10 min