Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie
TM5 TM6

Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie

3.8 (427 ocen)

Składniki

Ciasto czekoladowe

  • 200 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
  • 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • ¼ łyżki proszku do pieczenia

Masa serowo - dyniowa

  • 400 g dyni, Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    lub 400 g dyni mrożonej, uprzednio rozmrożonej
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 700 g twarogu sernikowego, z wiaderka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka

Bita śmietana z żurawiną

  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
  • 20 g cukru pudru
  • 100 g żurawiny, suszonej

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
2291.8 kJ / 547.8 kcal
Białko
13.1 g
Węglowodany
45.9 g
Tłuszcz
35.3 g
Tłuszcz nasycony
20.5 g
Błonnik
2.9 g
Sód
283.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy