
Wersje kompatybilne
Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pulpety
- 40 g białego chleba pokrojonego na 1 cm kawałki
- 80 g mleka
- 6 - 12 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 400 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Sos pomidorowy
- 1 ząbek czosnku
- 50 - 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek
-
600 - 800
g przecieru pomidorowego, typu passata
lub 600 - 800 g krojonych pomidorów, z puszki - 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Gotowanie makaronu
- 1200 g wody
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 20 g oliwy z oliwek
- 320 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 637 kcal / 2668 kJ
- Białko
- 36 g
- Tłuszcz
- 24 g
- Węglowodany
- 65 g
- Błonnik
- 6.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 8 g
- Sód
- 1441 mg