Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem

Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem

4.2 132 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

Pulpety
  • 40 g białego chleba pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 80 g mleka
  • 6 - 12 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 400 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Sos pomidorowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 - 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 600 - 800 g przecieru pomidorowego, typu passata
    600 - 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Gotowanie makaronu
  • 1200 g wody
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 320 g makaronu, suchego, typu spaghetti

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 637 kcal / 2668 kJ
Białko 36 g
Tłuszcz 24 g
Węglowodany 65 g
Błonnik 6.1 g
Tłuszcz nasycony 8 g
Sód 1441 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...