Urządzenia i Akcesoria
Tort walentynkowy
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 7 godz. 20 min
16 porcji
Składniki
Czerwony biszkopt
-
100 g mąki pszennej tortowej
-
40 g mąki ziemniaczanej
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
5 jajek
-
140 g cukru
-
1 szczypta soli
-
½ łyżeczki barwnika spożywczego, czerwonego w proszku
Blat bezowy ze słonecznikiem
-
4 białka
-
160 g cukru
-
1 szczypta soli
-
180 g słonecznika łuskanego
-
10 g mąki pszennej
-
10 g mąki ziemniaczanej
Kremy śmietanowe
-
15 g żelatyny w proszku
-
80 g wody
-
500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
1 łyżka cukru pudru
-
pestki z 1 granatu (opcjonalnie)
-
250 g musu z mango z puszki (patrz wskazówka)
Nasączenie biszkoptu i składanie tortu
-
100 g czarnej herbaty, zaparzonej
-
25 g soku owocowego np. z granatu
Glazura lustrzana oraz dekoracja
-
15 g żelatyny w proszku
-
70 g zimnej wody
-
200 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
-
150 g mleka skondensowanego, słodzonego
-
½ - 1 łyżeczkę barwnika spożywczego, czerwonego w proszku
-
truskawki, świeże przekrojone na pół, do dekoracji
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
103.2 mg
Białko
9.4 g
Kalorie
1774.5 kJ /
424.1 kcal
Tłuszcz
23.8 g
Błonnik
1.2 g
Tłuszcz nasycony
11.1 g
Węglowodany
45.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
20 Min
Tort cappuccino z chrupką z białej czekolady
48 Std.
Różowy tort z kremem malinowym
48 Std.
Tsunami cake (tort czekoladowy ze spływającą polewą)
6 Std. 50 Min
Tort
3 Std. 10 Min
Biszkopt
1 Std. 50 Min
Tort Marysieńka
9 Std. 30 Min
Anielskie ciasto (angel cake) z kremem waniliowym i truskawkami
2 Std. 30 Min
Tort czekoladowy z polewą lustrzaną (mirror glaze)
7 Std. 55 Min
Tort czekoladowy z truskawkami
2 Std. 30 Min
Zielony tort biszkoptowy (green ombre naked cake)
3 Std.
Różowy biszkopt na kisielach
4 Std.