Tort walentynkowy
TM6 TM5

Tort walentynkowy

4.2 (191 ocen)

Składniki

Czerwony biszkopt

  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 140 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki barwnika spożywczego, czerwonego, w proszku

Blat bezowy ze słonecznikiem

  • 4 białka
  • 160 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 180 g słonecznika łuskanego
  • 10 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej

Kremy śmietanowe

  • 15 g żelatyny w proszku
  • 80 g wody
  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pestki z 1 granatu (opcjonalnie)
  • 250 g musu z mango, z puszki (patrz wskazówka)

Nasączenie biszkoptu i składanie tortu

  • 100 g czarnej herbaty, zaparzonej
  • 25 g soku owocowego np. z granatu

Glazura lustrzana oraz dekoracja

  • 15 g żelatyny w proszku
  • 70 g zimnej wody
  • 200 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 150 g mleka skondensowanego, słodzonego
  • ½ - 1 łyżeczkę barwnika spożywczego, czerwonego, w proszku
  • truskawki, świeże, przekrojone na pół, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1774.5 kJ / 424.1 kcal
Białko
9.4 g
Węglowodany
45.9 g
Tłuszcz
23.8 g
Tłuszcz nasycony
11.1 g
Błonnik
1.2 g
Sód
103.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy