Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Beza
- 2 białka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Biszkopt
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 60 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 85 g mąki tortowej
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 30 g oleju
- 1 - 2 łyżki migdałów, w płatkach
Przełożenie
- 200 g truskawek, świeżych, przekrojonych na pół, plus dodatkowa ilość pokrojona w plastry, do dekoracji
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 30 g cukru pudru
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1499.1 kJ / 358.3 kcal
- Białko
- 4.9 g
- Węglowodany
- 37.1 g
- Tłuszcz
- 22.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 65 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wielkanocne babeczki
50 min
Tort kawowy
2 godz. 10 min
Zapiekanka makaronowa z owocami morza i beszamelem bez laktozy
1 godz. 10 min
Tort z truskawkami (TM6)
2h
Kotlety (croquetas) z łososia i ziemniaków
1h
Ciasto z truskawkami
8h 30min
Francuski deser z truskawkami (millasson)
1h 15min
Torcik truskawkowo-serowy na zimno
6 Std. 30 Min
Tort tęczowy z lizakami
6h
Ciasto z jagodami pod bezową kołderką
2h
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
2 godz. 20 min
Tort biszkoptowy z masą z mascarpone
2 godz. 55 min