Torcik z bezą i truskawkami

Torcik z bezą i truskawkami

3.8 101 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz.
8 porcji

Składniki

Beza
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 białka
Biszkopt
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 85 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 - 2 łyżki migdałów, w płatkach
  • 30 g oleju
Przełożenie
  • 200 g truskawek, świeżych przekrojonych na pół, plus dodatkowa ilość pokrojona w plastry, do dekoracji
  • 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 30 g cukru pudru

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 358.3 kcal / 1499.1 kJ
Białko 4.9 g
Tłuszcz 22.1 g
Węglowodany 37.1 g
Błonnik 0.9 g
Tłuszcz nasycony 9 g
Sód 65 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...