Polędwiczki wieprzowe z sosem musztardowym i ziemniakami

Polędwiczki wieprzowe z sosem musztardowym i ziemniakami

3.8 76 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
8 porcji

Składniki

  • 1400 - 1600 g ziemniaków pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 1 - 2 łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków
  • 900 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w 1 cm plastry
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 700 g wody
  • 180 g białego wermutu
  • 120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 50 g musztardy francuskiej
  • 25 - 50 g ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszone
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g mleka
  • 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)
  • 20 - 30 g skrobi kukurydzianej
    20 - 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 - 6 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście, posiekane, do posypania

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 947 mg
Białko 27 g
Kalorie 965 kJ / 230 kcal
Tłuszcz 7 g
Błonnik 0.9 g
Tłuszcz nasycony 4 g
Węglowodany 7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...