Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 850 g butternut squash, peeled, cut in pieces (2-3 cm)
- 15 g fresh coriander, 5 g stalks, cut in pieces, and 10 g leaves, roughly chopped, plus extra for garnishing
- 30 g olive oil
- 1 tsp cumin seeds
- ¼ tsp chilli flakes
- 1 ½ tsp fine sea salt
- ¾ tsp ground black pepper
- 250 g basmati rice (see tip)
- water, for cooking rice
- 1 garlic clove
- 120 g onions, quartered
- 15 g fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- 1 tsp garam masala
- 1 tsp chilli powder, mild
- 1 tsp curry powder, medium
- ½ tsp ground coriander
- ½ tsp ground turmeric
- 240 g tinned chickpeas, rinsed, drained (1 x 400 g tin)
- 400 g tinned coconut milk
- 400 g tinned chopped tomatoes
- 250 g ready-to-eat Puy lentils (1 pouch)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2131 kJ / 508 kcal
- Białko
- 14 g
- Węglowodany
- 64 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Tłuszcz nasycony
- 12 g
- Sód
- 626 mg
Alternatywne przepisy
Coconut Dhal
20min
Coconut and Spinach Dahl
50 min
Chilli and Peanut Noodles with Tofu and Chilli Garlic Oil
30 min
Aubergine and Sweet Potato Shakshuka with Garlic Cashew Cream
1h
Aubergine, Coconut and Peanut Curry
25 min
Cape Malay Vegetable Curry
35 min
Vegetarian Chilli
35 min
Lentil Moussaka
3h 30min
Chickpea and Tomato Rogan Josh
25 min
Swiss Chard, Chickpea and Tamarind Stew
45 min
Vegetable and Chickpea Tagine
50 min
Jackfruit and Bean Chilli with Spicy Avocado Purée
30 min