Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 Tbsp vegetable oil, plus 10 g and extra as needed
- 2 garlic cloves
- 15 g fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- 200 g onions, quartered
- 2 aubergines, large (approx. 500 g), cut in large chunks (3-4 cm)
-
1
tsp cumin seeds
lub ¼ tsp ground cumin -
1
tsp coriander seeds, lightly crushed
lub ¼ tsp ground coriander - 1 tsp ground turmeric
- ½ - 1 tsp chilli powder, to taste
- 400 g tinned light coconut milk
- 50 g crunchy peanut butter (see tip)
- 1 Tbsp tamarind paste
- 1 tsp fine sea salt
- 2 naan breads, large, for serving
- 2 Tbsp fresh coriander leaves, roughly chopped, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2222.1 kJ / 531.1 kcal
- Białko
- 12.5 g
- Węglowodany
- 64.7 g
- Tłuszcz
- 26.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.6 g
- Błonnik
- 11.9 g
- Sód
- 864.5 mg
Alternatywne przepisy
Vegetarian Chilli
35min
Aubergine, Spinach & Lentil Curry
25 min
Sweet Potato and Spinach Curry with Cauliflower Rice
40 Min
Lentils and Roasted Roots with Salsa Verde
1h 30 min
Aubergine and Sweet Potato Shakshuka with Garlic Cashew Cream
1h
Lentil Curry (Dahl)
30 min
Chickpea, Squash and Kale Stew
45 min
Lentil Moussaka
3h 30 min
Coconut Dhal
20 min
Vegetable and Chickpea Tagine
50min
Indian-spiced Roast Butternut and Chickpea Curry
45 min
Coconut and Spinach Dahl
50min