Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g red lentils
- water, for soaking
- 120 g Parmesan cheese, crust removed, cut in pieces (3 cm)
- 50 g olive oil
- 150 g onions, quartered
- 3 garlic cloves
- 1 red pepper, deseeded and cut in pieces
- 400 g tinned chopped tomatoes
- 120 g red wine
- 1 sprig fresh oregano, leaves only
- 1 tsp ground ginger
- 2 tsp fine sea salt
- ½ tsp ground black pepper
- 550 g aubergines, cut into slices (1 cm)
- 40 g unsalted butter, diced
- 500 g whole milk
- 40 g spelt flour
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1863 kJ / 443 kcal
- Białko
- 20 g
- Węglowodany
- 29 g
- Tłuszcz
- 25 g
- Błonnik
- 8 g
Alternatywne przepisy
Aubergine Parmigiana - Parmigiana di melanzane
1h
Kale, Potato, Celeriac and Stilton Pie
2h
Lentil moussaka
2h 20min
Aubergine Paneer Rolls with Red Lentils and Mint Yoghurt
40min
Aubergine and Sweet Potato Shakshuka with Garlic Cashew Cream
1h
Lentil moussaka
3 Std. 30 Min
Polenta with Ratatouille
1h 20min
Indian-spiced Roast Butternut and Chickpea Curry
45 Min
Lentil Moussaka
2h 20min
Vegetarian Chilli
35min
Moroccan Chickpea and Halloumi Pie
1h 5min
Vegetable and Chickpea Tagine
50min