Zapiekanka makaronowa z warzywami

Zapiekanka makaronowa z warzywami

3.9 793 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • 150 g sera ementaler pokrojonego na 3 cm kawałki
    150 g sera gruyère, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 20 - 25 g mieszanych ziół, świeżych tylko liście (np. natka pietruszki, bazylia)
  • 30 g bułki tartej
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 200 g cukinii pokrojonej na kawałki
  • 300 g makaronu, suchego, typu penne
  • 250 g wody
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 - 1 ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie śmietany, 12% tłuszczu (150 g)
  • 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 140 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
  • liście bazylii, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 485.7 kcal / 2033.3 kJ
Białko 17.5 g
Tłuszcz 22.5 g
Węglowodany 57.5 g
Błonnik 4.7 g
Tłuszcz nasycony 12.7 g
Sód 1216.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...