
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
150
g sera ementaler pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 150 g sera gruyère pokrojonego na 3 cm kawałki - 20 - 25 g mieszanych ziół, świeżych tylko liście (np. natka pietruszki, bazylia)
- 30 g bułki tartej
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 200 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 300 g makaronu, suchego, typu penne
- 250 g wody
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 - 1 ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 1 jajko
- 1 opakowanie śmietany, 12% tłuszczu (150 g)
- 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 140 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
- liście bazylii, świeże do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 485.7 kcal / 2033.3 kJ
- Białko
- 17.5 g
- Tłuszcz
- 22.5 g
- Węglowodany
- 57.5 g
- Błonnik
- 4.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.7 g
- Sód
- 1216.3 mg