Ryż z warzywami gotowanymi na parze i sosem słodko-kwaśnym

Ryż z warzywami gotowanymi na parze i sosem słodko-kwaśnym

3.7 758 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

Ryż z warzywami na parze
  • marchewki pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
    200 g
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (0,5 x 5 cm)
    100 g
  • żółtej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (0,5 x 5 cm)
    100 g
  • cukinii pokrojonej w słupki
    200 g
    200 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach
  • grzybów, świeżych (np. pieczarek, boczniaków), pokrojonych w plastry
    250 g
  • kiełków soi, świeżych
    100 g
  • wody
    1200 g
  • ryżu parboiled
    250 g
Sos słodko-kwaśny
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    20 - 40 g
  • czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
    50 g
  • octu owocowego np. jabłkowego, porzeczkowego
    30 - 50 g
  • brązowego cukru
    50 g
  • miodu
    50 g
  • skrobi kukurydzianej
    1 łyżka
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • soli
    1 łyżeczka
  • sosu sojowego
    60 g
  • soku z limonki
    1 łyżka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta
  • ananasa, świeżego pokrojonego na 1,5 cm kawałki
    200 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 486.8 kcal / 2037.9 kJ
Białko 16.5 g
Tłuszcz 3.3 g
Węglowodany 107.3 g
Błonnik 11 g
Tłuszcz nasycony 0.5 g
Sód 897.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...