Ryż z warzywami gotowanymi na parze i sosem słodko-kwaśnym
TM6 TM5

Ryż z warzywami gotowanymi na parze i sosem słodko-kwaśnym

3.7 ( 752 oceny )

Składniki

Ryż z warzywami na parze

  • 200 g marchewki pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
  • 100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (0,5 x 5 cm)
  • 100 g żółtej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (0,5 x 5 cm)
  • 200 g cukinii pokrojonej w słupki
    lub 200 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach
  • 250 g grzybów, świeżych (np. pieczarek, boczniaków), pokrojonych w plastry
  • 100 g kiełków soi, świeżych
  • 1200 g wody
  • 250 g ryżu parboiled

Sos słodko-kwaśny

  • 20 - 40 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 50 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 30 - 50 g octu owocowego np. jabłkowego, porzeczkowego
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 g miodu
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
    lub 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g ananasa, świeżego pokrojonego na 1,5 cm kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
486.8 kcal / 2037.9 kJ
Białko
16.5 g
Tłuszcz
3.3 g
Węglowodany
107.3 g
Błonnik
11 g
Tłuszcz nasycony
0.5 g
Sód
897.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy