
Wersje kompatybilne
Ryż z warzywami gotowanymi na parze i sosem słodko-kwaśnym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ryż z warzywami na parze
- 200 g marchewki pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
- 100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (0,5 x 5 cm)
- 100 g żółtej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (0,5 x 5 cm)
-
200
g cukinii pokrojonej w słupki
lub 200 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach - 250 g grzybów, świeżych (np. pieczarek, boczniaków), pokrojonych w plastry
- 100 g kiełków soi, świeżych
- 1200 g wody
- 250 g ryżu parboiled
Sos słodko-kwaśny
- 20 - 40 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 50 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 30 - 50 g octu owocowego np. jabłkowego, porzeczkowego
- 50 g brązowego cukru
- 50 g miodu
-
1
łyżka skrobi kukurydzianej
lub 1 łyżka skrobi ziemniaczanej - 1 łyżeczka soli
- 60 g sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g ananasa, świeżego pokrojonego na 1,5 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 486.8 kcal / 2037.9 kJ
- Białko
- 16.5 g
- Tłuszcz
- 3.3 g
- Węglowodany
- 107.3 g
- Błonnik
- 11 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Sód
- 897.5 mg