
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych na 3 cm kawałki
- oliwa z oliwek, do zamarynowania kurczaka
- przyprawy, do smaku, np. do kurczaka, curry, papryka mielona, sos sojowy
- 1000 g wody
- ½ łyżeczki soli
- 200 g ryżu długoziarnistego, typu parboiled
Sos brzoskwiniowy
- 300 g brzoskwiń, z puszki, odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
- 70 g masła, pokrojonego na kawałki
- 2 - 3 łyżki musztardy, np. delikatesowej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2110 kJ / 504.3 kcal
- Białko
- 32.6 g
- Węglowodany
- 51.5 g
- Tłuszcz
- 18.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.9 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 472.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kurczak w sosie pomidorowo-paprykowym z kuskusem z fetą i cukinią
55 mnt
Kurczak w sosie śliwkowym
1j
Kurczak w papilotach z ananasem i curry
1j
Filety z dorsza z masłem cytrusowym
50 mnt
Ryba z ziemniakami z sosem pomidorowym
50 mnt
Cytrynowy kurczak z kaszą kuskus i cukiniowo-jogurtowym dipem
35min
Piersi z kaczki z curry i anansem
25 mnt
Udka pieczone z pomarańczami i ryż basmati z rodzynkami
1j
Ziołowy kurczak Aleksandry Miotk
1j 10 mnt
Kurczak słodko-kwaśny z ryżem
50 mnt
Kurczak w sosie miodowym
25 mnt
Miodowo-musztardowy kurczak z czosnkowym purée z kalafiora
2j