
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kotleciki
- 140 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbek czosnku
- 200 g filetów z piersi kurczaka bez błonek i tłuszczu, pokrojonych na kawałki (3 x 3 cm)
- 200 g schabu wieprzowego bez kości, pokrojonego na kawałki (3 x 3 cm)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 50 g bułki tartej
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki szczypiorku, świeżego posiekanego
- 2 łyżki natki pietruszki, świeżej posiekanej
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- 100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 600 g wody plus ilość do uzupełnienia
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) - 700 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
Sos
- 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 30 g mąki pszennej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 493.8 kcal / 2066 kJ
- Białko
- 30.3 g
- Tłuszcz
- 17.6 g
- Węglowodany
- 53.3 g
- Błonnik
- 6.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.4 g
- Sód
- 830.4 mg