Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g sera ementaler, pokrojonego na kawałki
- 60 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 450 g wody
- 200 g śmietany, 18% tłuszczu
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 250 g makaronu, suchego, typu penne
- 150 g zielonego groszku, mrożonego, częściowo rozmrożonego
- 100 g szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1960.8 kJ / 468.6 kcal
- Białko
- 15.9 g
- Węglowodany
- 56.5 g
- Tłuszcz
- 19.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.7 g
- Błonnik
- 4.2 g
- Sód
- 348.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron w sosie serowo-pieczarkowym ze szpinakiem
35 min
Makaron w sosie pomidorowym
30 min
Spaghetti z tuńczykiem
40 min
Tagliatelle ze szpinakiem
30 min
Makaron a'la carbonara
30 min
Penne w sosie śmietanowym z łososiem i koperkiem
40 min
Makaron z papryką i kozim serem
20 min
Spaghetti carbonara
40 min
Makaron z sosem pomidorowo-bazyliowym i szynką
40 min
Makaron farfalle z sosem śmietanowym z wędzonym łososiem
25 min
Makaron z sosem z trzech serów
15 Min
Tagliatelle z boczkiem, szynką i śmietaną
25 min