Penne w sosie serowo-śmietanowym
TM6 TM5

Penne w sosie serowo-śmietanowym

4.4 (1.8K ocen)

Składniki

  • 60 g sera ementaler, pokrojonego na kawałki
  • 60 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 450 g wody
  • 200 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 250 g makaronu, suchego, typu penne
  • 150 g zielonego groszku, mrożonego, częściowo rozmrożonego
  • 100 g szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1960.8 kJ / 468.6 kcal
Białko
15.9 g
Węglowodany
56.5 g
Tłuszcz
19.8 g
Tłuszcz nasycony
8.7 g
Błonnik
4.2 g
Sód
348.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy