Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 cytryna, ekologiczna
- 10 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 500 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- 600 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (120-200 g każdy)
- 1 szczyptę pieprzu czarnego, świeżo mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
- 100 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 300 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 50 g białego wina, wytrawnego
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 200 g serka kremowego, podzielonego na kawałki
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2857.3 kJ / 682.9 kcal
- Białko
- 29.5 g
- Węglowodany
- 37.8 g
- Tłuszcz
- 46.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 22.6 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Sód
- 1147.4 mg
Alternatywne przepisy
Kurczak z sosem pieczarkowym i ziemniakami
1h
Ryba po hindusku z sosem jogurtowym, ziemniakami i warzywami
1h
Łosoś w papilotach z pieczarkami i ryżem
40min
Łosoś w migdałowej panierce z tagliatelle ze szparagami
1 godz. 5 min
Ryba z ziemniakami z sosem pomidorowym
50min
Łosoś w sosie ziołowo-musztardowym
35 Min
Balsamiczny łosoś z makaronem z cukinii
45min
Łosoś na kremowym szpinaku
50min
Łosoś z brokułami i ziemniakami w sosie koperkowym
40min
Filety z dorsza z masłem cytrusowym
50min
Pstrąg w sosie holenderskim
1 godz. 5 min
Łosoś z ryżem basmati i sosem koperkowym
55min