Łosoś w kremowym sosie pieczarkowym z ziemniakami
TM6 TM5

Łosoś w kremowym sosie pieczarkowym z ziemniakami

4.3 (465 ocen)

Składniki

  • 1 cytryna, ekologiczna
  • 10 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 500 g wody
  • 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 600 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
  • 4 filety z łososia, świeże, bez skóry (120-200 g każdy)
  • 1 szczyptę pieprzu czarnego, świeżo mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 100 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 300 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 200 g serka kremowego, podzielonego na kawałki
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2857.3 kJ / 682.9 kcal
Białko
29.5 g
Węglowodany
37.8 g
Tłuszcz
46.3 g
Tłuszcz nasycony
22.6 g
Błonnik
5.3 g
Sód
1147.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy