![Pasta z bakłażana Pasta z bakłażana](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/10B40BFD-C418-4FE6-BFE0-DE38245E13A7/Derivates/651CFEE7-C0BD-4053-9258-6541CF735C3C.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 - 3 bakłażany (300-350 g każdy)
- oliwa z oliwek, ilość do skropienia bakłażanów
- 3 ząbki czosnku
- 30 g pasty tahini
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 749.6 kJ / 179.2 kcal
- Białko
- 4.9 g
- Węglowodany
- 22.9 g
- Tłuszcz
- 9.7 g
- Błonnik
- 11.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Hummus z buraka
1 Std.
Hummus z zielonego groszku
40 Min
Pasta z pieczonego bakłażana
1óra 50p
Pesto z rukoli i orzechów laskowych
10 Min
Pasta baba ganoush z kminem rzymskim
1 Std. 40 Min
Pesto z rukoli
10 Min
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
1 Std. 40 Min
Hummus z bobu
1 Std.
Hummus z warzywami - wersja podstawowa
10 Min
Hummus z suszonymi pomidorami
10 Min
Tahini
10 Min
Hummus z domowym tahini
25 Min