Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 - 3 bakłażany (300-350 g każdy)
- oliwa z oliwek, ilość do skropienia bakłażanów
- 3 ząbki czosnku
- 30 g pasty tahini
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 749.6 kJ / 179.2 kcal
- Białko
- 4.9 g
- Węglowodany
- 22.9 g
- Tłuszcz
- 9.7 g
- Błonnik
- 11.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasta z pieczonego bakłażana
1 Std. 50 Min
Hummus z warzywami - wersja podstawowa
10 Min
Pasta z prażonego słonecznika
10 Min
Hummus z domowym tahini
25 min
Pasta z czarnej fasoli i suszonych pomidorów
15 min
Hummus z buraka
1h
Hummus z suszonymi pomidorami
10 Min
Pasta baba ganoush z kminem rzymskim
1 godz. 40 min
Sycylijska caponata
30min
Tapenada z zielonych oliwek
10 Min
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
1 godz. 40 min
Tapenada
5 min