Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 - 3 bakłażany (ok. 300-350 g), bez twardych części
- 20 g oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 30 g pasty tahini
- 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 677.2 kJ / 161 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 7 g
- Tłuszcz
- 12.2 g
- Błonnik
- 6.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasta z pieczonego bakłażana
1 godz. 50 min
Kawior z bakłażana
50 Min
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
1 godz. 40 min
Hummus z bobu
1 Std.
Pasta z czarnych oliwek i tuńczyka
5min
Pasta z oliwek
5min
Tapenada z zielonych oliwek
10 min
Pasta z czarnej fasoli i suszonych pomidorów
15 Min
Hummus z domowym tahini
25 min
Tapenada
5min
Pasta baba ganoush z kminem rzymskim
1 godz. 40 min
Hummus z warzywami - wersja podstawowa
10 min