![Gulasz wołowy w ciemnym piwie Gulasz wołowy w ciemnym piwie](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/4A571A95-7D13-4203-BCB3-E35F1EB322FA/Derivates/550D6C2A-AB0B-4BBA-AFBA-B4EFDD6E23AA.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g selera naciowego, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 220 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 40 g oleju
- 500 g mięsa wołowego, gulaszowego, pokrojonego w 2,5 cm kostkę
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 20 g mąki pszennej
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
-
3
gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
lub 1 płaska łyżeczka tymianku, suszonego -
1
gałązka rozmarynu, świeżego, tylko liście
lub ¼ - ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego - 250 g piwa, ciemnego, np. Guinness®, porter
- 350 g ziemniaków, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- sól, do oprószenia ziemniaków
- chleb, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1762.3 kJ / 421.2 kcal
- Białko
- 31.6 g
- Węglowodany
- 34.5 g
- Tłuszcz
- 16.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.2 g
- Błonnik
- 6 g
- Sód
- 752.8 mg
Alternatywne przepisy
Wieprzowina w sosie z czarnej fasoli
30 Min
Boeuf Stroganow
1 Std. 10 Min
Wołowina w piwie po flamandzku
1óra 45p
Wołowina w czerwonym winie
2h 10min
Wiosenny gulasz z jagnięciny
1h 20min
Pomidorowy gulasz wołowy z pureé ziemniaczanym z marchewką
50 Min
Wołowina z pieczarkami
30 Min
Wołowina na ostro z fetą cytrynową
30 Min
Gulasz wołowy z grzybami i rozmarynowym pęczakiem
1óra 50p
Gulasz poleszucki
1 Std. 15 Min
Gulasz węgierski z knedlami z bułki
1 Std. 15 Min
Gulasz wołowy z papryką
1h 25 min