
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g selera naciowego pokrojonego na 2 cm kawałki
- 220 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 40 g oleju
- 500 g mięsa wołowego gulaszowego, pokrojonego w 2,5 cm kostkę
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 20 g mąki pszennej
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
-
3
gałązki tymianku, świeżego tylko liście
lub 1 płaska łyżeczka tymianku, suszonego -
1
gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście
lub ¼ - ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego - 250 g piwa ciemnego, np. Guinness®, porter
- 350 g ziemniaków pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- sól do oprószenia ziemniaków
- chleb do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 421.2 kcal / 1762.3 kJ
- Białko
- 31.6 g
- Tłuszcz
- 16.6 g
- Węglowodany
- 34.5 g
- Błonnik
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.2 g
- Sód
- 752.8 mg