Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 35 g cebuli
- 35 g oliwy z oliwek
- 200 g boczku parzonego, wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 500 g wody
- 1 łyżeczkę soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g makaronu, suchego, typu penne rigate, np. penne rigate
- 1 jajko, roztrzepane
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3037 kJ / 726 kcal
- Białko
- 17.3 g
- Węglowodany
- 50.9 g
- Tłuszcz
- 51.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron penne zapiekany z purée kalafiorowym
1 Std. 20 Min
Farfalle z mozzarellą i oliwkami
30min
Makaron z kiełbasą chorizo i serem
20min
Spaghetti carbonara
40min
Kremowe risotto z kurczakiem i czosnkiem
35min
Makaron z sosem z trzech serów
15min
Makaron à la bolognese
30min
Makaron farfalle z sosem śmietanowym z wędzonym łososiem
25min
Penne w sosie serowo-śmietanowym
25min
Kurczak z makaronem w sosie śmietanowym
35min
Makaron z kurczakiem i pieczarkami
30min
Tagliatelle z boczkiem, szynką i śmietaną
25min