Urządzenia i Akcesoria
Kurczak z sosem pieczarkowym i ziemniakami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
2 porcje
Składniki
-
500 g wody
-
2 łyżeczki soli
-
300 g ziemniaków pokrojonych na 3-4 cm kawałki
-
2 filety z piersi kurczaka (ok. 150-200 g każdy), bez skóry, pokrojone na paski o grubości 1 cm
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 - 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
30 g oliwy z oliwek
-
150 g pieczarek pokrojonych na kawałki
-
30 g białego wina, wytrawnego
-
100 g śmietanki sojowej
-
1 czubata łyżeczka skórki otartej z cytryny
-
1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
53 g
Kalorie
2535 kJ /
606 kcal
Tłuszcz
30 g
Błonnik
4 g
Węglowodany
33 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
W CIĄGŁYM RUCHU
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kurczak w sosie miodowym
25 min
Roladki z kurczaka z chorizo i jogurtowym sosem curry
55 min
Shoarma z kurczaka
1 godz. 45 min
Karkówka z Varomy z kapustą i ziemniakami
1 godz.
Kurczak w glazurze z syropu klonowego
25 min
Wolno gotowany kurczak w cytrynowym sosie śmietanowym (z osłoną noża miksującego)
1 godz. 50 min
Kurczak w białym sosie z ryżem (ferkase)
1 godz.
Miodowo-musztardowy kurczak z czosnkowym purée z kalafiora
2 godz.
Makaron z kurczakiem i pieczarkami
30 min
Kurczak z kremowym sosem z warzywami
50 min
Kurczak w musztardzie i syropie klonowym z brokułami na parze
55 min
Schab duszony w sosie
50 min