Bigos

Bigos

4.9 6.0K oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji

Składniki

  • kapusty kiszonej odsączonej z zalewy
    400 g
  • białej kapusty pokrojonej w 5 cm kostkę
    400 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    50 g
  • korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
    40 g
  • korzenia selera pokrojonego na kawałki
    40 g
  • oleju rzepakowego
    30 g
  • wody
    800 g
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • koncentratu pomidorowego
    45 g
  • śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
    35 - 40 g
  • grzybów, suszonych
    10 - 20 g
  • ziarna ziela angielskiego
    4
  • liście laurowe, suszone
    2
  • owoce jałowca rozgniecione
    2
  • mięsa wieprzowego (np. szynki), pokrojonego w ok. 1,5-2 cm kostkę
    200 g
  • kiełbasy wieprzowej, wędzonej (np. śląska lub toruńska), pokrojonej w półplasterki
    200 g
  • boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w ok. 1 cm kostkę
    200 g
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • kminku, mielonego
    ½ łyżeczki
  • kolendry, mielonej
    ½ łyżeczki
  • białej gorczycy
    ½ - 1 łyżeczka
  • czosnku, granulowanego
    ½ - 1 płaska łyżeczka
  • lubczyku, suszonego
    ½ - 1 łyżeczka
  • papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
    ½ łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 338.7 kcal / 1416.9 kJ
Białko 12.6 g
Tłuszcz 26.6 g
Węglowodany 13.3 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 8 g
Sód 815.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...