Bigos

Bigos

4.9 6.0K ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji

Składniki

  • 400 g kapusty kiszonej odsączonej z zalewy
  • 400 g białej kapusty pokrojonej w 5 cm kostkę
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 40 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 40 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 800 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 45 g koncentratu pomidorowego
  • 35 - 40 g śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
  • 10 - 20 g grzybów, suszonych
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 owoce jałowca rozgniecione
  • 200 g mięsa wieprzowego (np. szynki), pokrojonego w ok. 1,5-2 cm kostkę
  • 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej (np. śląska lub toruńska), pokrojonej w półplasterki
  • 200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w ok. 1 cm kostkę
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • ½ łyżeczki kminku, mielonego
  • ½ łyżeczki kolendry, mielonej
  • ½ - 1 łyżeczka białej gorczycy
  • ½ - 1 płaska łyżeczka czosnku, granulowanego
  • ½ - 1 łyżeczka lubczyku, suszonego
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 338.7 kcal / 1416.9 kJ
Białko 12.6 g
Tłuszcz 26.6 g
Węglowodany 13.3 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 8 g
Sód 815.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...