
Urządzenia i Akcesoria
Bigos
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
-
kapusty kiszonej odsączonej z zalewy400 g
-
białej kapusty pokrojonej w 5 cm kostkę400 g
-
cebuli przekrojonej na pół100 g
-
marchewki pokrojonej na kawałki50 g
-
korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki40 g
-
korzenia selera pokrojonego na kawałki40 g
-
oleju rzepakowego30 g
-
wody800 g
-
koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
koncentratu pomidorowego45 g
-
śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół35 - 40 g
-
grzybów, suszonych10 - 20 g
-
ziarna ziela angielskiego4
-
liście laurowe, suszone2
-
owoce jałowca rozgniecione2
-
mięsa wieprzowego (np. szynki), pokrojonego w ok. 1,5-2 cm kostkę200 g
-
kiełbasy wieprzowej, wędzonej (np. śląska lub toruńska), pokrojonej w półplasterki200 g
-
boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w ok. 1 cm kostkę200 g
-
sól do smaku
-
pieprz czarny, mielony do smaku
-
kminku, mielonego½ łyżeczki
-
kolendry, mielonej½ łyżeczki
-
białej gorczycy½ - 1 łyżeczka
-
czosnku, granulowanego½ - 1 płaska łyżeczka
-
lubczyku, suszonego½ - 1 łyżeczka
-
papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)½ łyżeczki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
338.7 kcal /
1416.9 kJ
Białko
12.6 g
Tłuszcz
26.6 g
Węglowodany
13.3 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Sód
815.2 mg