Urządzenia i Akcesoria
Bigos
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
-
400 g kapusty kiszonej odsączonej z zalewy
-
400 g białej kapusty pokrojonej w 5 cm kostkę
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
50 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
40 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
40 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
30 g oleju rzepakowego
-
800 g wody
-
1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
-
45 g koncentratu pomidorowego
-
35 - 40 g śliwek suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
-
10 - 20 g grzybów, suszonych
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
2 liście laurowe, suszone
-
2 owoce jałowca rozgniecione
-
200 g mięsa wieprzowego (np. szynki), pokrojonego w ok. 1,5-2 cm kostkę
-
200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej (np. śląska lub toruńska), pokrojonej w półplasterki
-
200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w ok. 1 cm kostkę
-
sól do smaku
-
pieprz czarny, mielony do smaku
-
½ łyżeczki kminku, mielonego
-
½ łyżeczki kolendry, mielonej
-
½ - 1 łyżeczka białej gorczycy
-
½ - 1 płaska łyżeczka czosnku, granulowanego
-
½ - 1 łyżeczka lubczyku, suszonego
-
½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej (opcjonalnie)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
815.2 mg
Białko
12.6 g
Kalorie
1416.9 kJ /
338.7 kcal
Tłuszcz
26.6 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Węglowodany
13.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Żurek
50 min
Kurczak w galarecie
3 godz.
Fasolka po bretońsku
13 godz. 30 min
Zupa z kiszonych ogórków
45 min
Zupa grochowa
1 godz.
Kapuśniak
50 min
Leczo
40 min
Wigilijna kapusta z grzybami
1 godz. 20 min
Zupa gulaszowa
1 godz. 35 min
Gołąbki
1 godz. 45 min
Bigos podhalański
1 godz. 40 min
Sałatka jarzynowa na Varomie
50 min